VINAŘSKÝ DŮM LUMPERKY
Typ stavby | VÝROBNÍ, STRAVOVACÍ A UBYTOVACÍ DŮM |
---|---|
Charakter stavby | NOVOSTAVBA |
Místo stavby | BOŘETICE - KOBYLÍ, MORAVA |
Datum | 14.6.2011 |
Klient | SOUKROMÝ INVESTOR |
Stupeň dokumentace | STUDIE, DSP |
Kategorie: | OBCHODNÍ, PORTRÉT, VEŘEJNÉ, VÝROBA |
Vinařský dům je nová kategorie stavby, která v sobě spojuje činnosti zdánlivě těžko slučitelné: potravinářskou výrobu a službu v cestovním ruchu. Tato kombinace je obecně těžko realizovatelná, ale výroba vína je proces, který svým charakterem přitahuje pozornost nejen odborníků a milovníků vína, ale i lidí kteří vínu příliš nerozumí, ale mají ho prostě rádi. Ti všichni chtějí nahlédnout pod pokličku magického procesu, na jehož konci výrobce vína, vinař, nasaje do koštýře víno, v němž je pravda, odlije trochu do malé skleničky, přivoní, pohlédne proti světlu a ochutná. Hostům pak poví o odrůdě, o tom jak se víno pěstuje, lisuje, jak kvasí a co všechno je třeba k tomu, aby víno potěšilo znalce i amatéry.
Vinařský dům tedy obsahuje technologické prostory pro výrobu vína, sklípek pro degustaci, kuchyň a jídelnu a ubytovací část hotelového typu a byt pro správce (4 osoby). Architektonické řešení by mělo hostům umožnit přiměřenou blízkost výrobě při zachování dostatečného soukromí hostů i pracovníků výroby.
URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ
Pozemek se nachází mezi vesnicemi Kobylí a Bořeticemi, okres Břeclav na Moravě. Pozemek je nevyužívaný a neudržovaný. Cílem bylo využít tento pozemek kvůli ideální poloze na pěstování vinice a vybudovat vinařský dům s rodinným podnikem. Stavba reaguje na okolí svou plynulostí, je tu snaha reagovat na okolní vinice a zároveň na sebe moc neupozorňovat. Příjezd od hlavní komunikace je z východu. Svažitý terén nabídl částečné zapuštění do země a zároveň otevření objektu k jihu, ze severu chráněno zeminou. Severní částí domu probíhá tunel, který obsluhuje výrobu a sklad ke kuchyni a zároveň poskytuje parkování pro byt správce. Skrz atrium s hlavním schodištěm a recepcí se dá projít na dvorek se zelení, kam nemají přístup auta.
Výroba vína probíhá v lisovně, kde hrozny projdou lisem a šťáva steče do tankové haly o podlaží níž,
kde už probíhá kvašení. Součástí tohoto provozu je i laboratoř v 1. NP, kde se zkoumá kvalita, a testují se vzorky z výroby. Zázemí je nutností a technická místnost (kotelna) v 1. PP obsluhuje celý objekt. Vizuální propojení výroby vína a degustace napomáhá vnímat pro návštěvníka vznik něčeho známého, co ale přesně neví, jak je vyráběno. Návštěvník si při vstupu do atria může zakoupit víno z výrobny, ubytovat se v penzionu a posnídat v jídelně s výhledem do údolí. V penzionu jsou pokoje s koupelnou pro dva, celkem pro 24 osob.
V západní části domu se nachází byt pro správce. Garáž je řešena z tunelu – cca dvě parkovací stání. Jinak je možnost parkovat za výjezdem tunelu na zpevněné ploše. Okna jsou orientovaná na jih a z obývacího pokoje je možné vyjít na terasu.
Všechny místnosti jsou chráněny proti přímým slunečním paprskům a přehřívání interiéru pomocí vnitřních žaluzií. Na okna je použita také reflexní protisluneční folie, která brání části světla projít dovnitř.
Návrh interiéru vstupní haly a vinného sklípku zde.
1.NADZEMNÍ PODLAŽÍ1. PODZEMNÍ PODLAŽÍ2. NADZEMNÍ PODLAŽÍ
ŘEZY
ŘEZOPOHLEDY VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ SEVERNÍ POHLEDJIŽNÍ POHLED
VÍNO → KAPALINA → ŘEKA → MEANDRY → POHYBLIVOST?
→ JAKO HAD PLAZÍCÍ SE ZVEDAJÍC HLAVU ZKOUMAJÍC OKOLÍ → ZVĚDAVOST?
→ ČAS PLYNE → TRÁVA ROSTE → VÍNO ZRAJE → CHYTROST?